Oldalak

A valódi figyelem 5 jele

Sokféleképpen figyelhetünk másokra, de ha fontos számunkra, hogy meggyőzően és hitelesen jelen legyünk, érdemes kifejeznünk, hogy tényleg halljuk és megértjük, amiről a másik beszél. Az odaadó figyelem alapvető jelei, hogy kapcsolataink jobbá és mélyebbé váljanak:
1.Tekintet: A szemkontaktus legyen természetes, spontán - ezzel hangsúlyozzuk, hogy tényleg figyelünk. Ne legyen túl erőteljes, mert ha odaszögezzük a másikra a tekintetünket, ez mesterkélt és provokatív lehet a partnerünk számára.
2.Testtartás: Enyhe előrehajlás és a másik mozgását tükröző testhelyzet az együtt rezdülés és megértés jele. 
3.Bólogatás: Megerősítjük a másikat, nyugtázzuk mondanivalóját. Ha túl sokszor vagy túl erősen tesszük, akár szándékunk ellenére egyetértést is közölhetünk.
4.Csend: Alapvető eszköz, amikor teret adunk a másiknak a szabad megnyilvánulásra. A termékeny csendben fontos gondolatok, érzések születhetnek.
5.Elismerés: Az aktuális témáról, viselkedésről szól. A  jelenben adott mély figyelmünket fejezzük ki, amikor pozitív visszajelzést adunk a partnerünknek.
Ahhoz, hogy mindez természetesen működjön, nélkülözhetetlen, hogy őszinték, hitelesek legyünk, vagyis összhangban legyen mindaz, amit érzünk, közlünk és mutatunk a másik felé. Jó hír, hogy mindez gyakorolható, tanulható és fejleszthető. Érdemes egy bizalmi kapcsolatunkban kipróbálni és visszajelzést kérni arról, hogyan sikerült valódi figyelmet kifejeznünk. Emlékezzünk rá: a testnyelv, a gesztusok sokszor többet mondanak minden szónál.