Oldalak

Hormoncsoda a lelki egyensúlyért

A természet gondoskodik arról, hogy belső forrásból biztosítsuk az öröm, a megelégedettség érzését és a fájdalomcsillapítást. Lelki úton is biztosíthatjuk a boldogsághormonok termelődését, ami hosszú távon növeli testi egészségünket, harmonizálja életünket. Az endorfinok olyan fehérjemolekulák, melyek izgalmi állapot, fájdalomérzet vagy bizonyos ételek hatására termelődnek, és a morfiumnál ötvenszer hatékonyabb kedélyjavító hatásúak. Erősítik a  test védekezőkészségét, és a pszichológiai immunrendszert, a stresszel való megküzdést is. A jelenlétük szükséges a tartós kötődéshez, amikor megjelenik az önzetlen szeretet és a kölcsönös önátadás a kapcsolatban. A várandósság idején a magzati placenta endorfint választ ki, születés után pedig az anyában jelenik meg a szoptatás hatására. Az ősi kultúrákban ösztönösen fordultak az endorfinokhoz, amikor a nehéz, fizikai megpróbáltatásokkal avatták be az ifjú tagokat a felnőtt közösségbe, akik  ezáltal eufóriát,  szabad szárnyalást éltek meg.
Mit tehetünk mi azért, hogy eszközök bevetésével fokozzuk endorfin termelésünket?
Sportoljunk: minden hosszabb távú, intenzív és ritmikus mozgás fokozza az öngyógyító készségünket és növeli önbizalmunkat, akaraterőnket. A rendszeres futás pl. oldja a szorongást, csökkenti a depressziós tüneteket, segít a daganatos betegségek megelőzésében.
Tanuljunk meg lazítani: a relaxáció, az autogén tréning, a jóga, a masszázs felszabadító hatású, lelki immunerősítő. 
Engedjük meg magunknak, hogy mélyen elköteleződjünk fontos kapcsolatainkban. Az az érzés, hogy nem vagyunk egyedül, már önmagában fájdalomcsillapító és jutalmazó hatású számunkra. 
Próbáljunk meg nevetni, még ha nem is érzünk rá mindig okot, legalább önmagunkon. A nevetés oldja a feszültséget és más perspektívából mutatja meg, átkeretezi a fájdalmat.
Mindez azzal az örömmel és megkönnyebbüléssel ajándékozhat meg, hogy nemcsak a testünket-lelkünket tartjuk karban, hanem egész életünket is jobbá tesszük.


További cikkek hasonló témában: ITT és ITT


Kép forrása: indulgy.com