Oldalak

Milyen az egészséges lelki légkör egy gyerek számára?


A szülők és a pedagógusok számára is kérdés lehet, milyen viszonyulás őrzi és támogatja a gyerekek lelki egészségét? Ha a cikkben szereplő néhány szempontra tudunk figyelni, sokkal békésebb és örömtelibb lesz a kapcsolatunk velük, ők maguk pedig olyan gyerekkort őriznek majd magukban, ami életre szóló útravalót ad a boldoguláshoz.
  • Fontos, hogy megteremtsük a bizalom, az együttérzés és a tolerancia légkörét. Minden pozitív változás és fejlődés alapköve ez. 
  • A gyermek saját belső valóságát ismerjük meg, ennek feltétele, hogy felnőttként saját lényünkkel és valóságunkkal is tisztába legyünk. Különben könnyen a vágyainknak megfelelő bábot faragunk vagy saját nem kívánatos és fel nem vállalt tulajdonságainkat vetítjük rá a gyermekre. 
  • Fontosak a kornak megfelelő szabályok, határok és hogy ezeket képesek legyünk rugalmasan felülvizsgálni, ha kell.
  • Csak annyi jót adjunk, amennyi nekünk is van. Ha nem tudunk töltődni, akkor előbb utóbb képtelenné válunk adni. Napi fél óra önmagunkkal való törődés is sokszorosan megtérül. Váljunk saját jó anyánkká - apánkká.
  • Konfliktus esetén ne féljünk magunkba nézni. Ismerjük  el érzéseinket. "Énüzeneteket" használjunk, vagyis a saját érzéseinkről beszéljünk, ne minősítsük a másikat. Emlékezzünk, hogy általában több jó megoldás is létezik. Engedelmes, jó gyerek nevelése helyett törekedjünk együttműködésre.
  • Tudjuk, hogy a gyermekünk elsősorban belső hangunkra, érzéseinkre, gondolatainkra és nem a kimondott szavunkra válaszol. 
További érdekességek a gyermeklélekkel kapcsolatban (katt a cikkekhez):
A gyerekem a gyógyítóm?
Boldogan éltek, míg meg nem haltak: a gyerek viszonyulása a halálhoz

Fotó: pinterest.com