Oldalak

A sebezhetőség vállalása

Érzelmeink széles skálán mozognak, de sokan azzal a tapasztalattal nőnek fel, hogy csak az illedelmes, mások számára kellemes érzéseiket szerethetik. Ha jóban vagyunk magunkkal és érzelmeinket úgy fogadjuk el, ahogy jönnek, nyitottá válunk az élet teljességére, megérezzük saját erőnket és szeretetre való képességünket a sérülékenységünkkel együtt.
Sokan azt tanulják meg gyermekkorukban, hogy az érzelmeket veszélyes megélni. "Ne sírj, kisfiam, katonadolog" - mondja a szülő és azt fejezi ki, hogy a szomorúság vagy a düh elfogadhatatlan. Ha rendszeresen ez történik, mert a családban tabuk az érzelmek, akkor a saját érzések azonosítása, felismerése is nehezítetté válik, "lelki érzéstelenítés" alatt állunk. A nehézség ebben az, hogy ha a negatív érzelmeket nem engedjük meg magunknak, akkor elzárjuk magunkat a pozitív, feltöltő érzelmektől is, ugyanis a kettő összefügg. 
Sokszor hallom pácienseimtől, hogy nem merek belemenni egy kapcsolatba, mert " mi lesz, ha sérülök, mi lesz, ha elhagynak, mi lesz, ha csalódom". Egy középkorú nő pl. tudatosan nagyon vágyott válása után egy újabb párkapcsolatra, de az álmaiban rendszeresen tüskés bogáncs és tövises rózsa jelent meg. Később rájött, hogy az újabb csalódástól való félelmében védekezik és valójában még nincs kész a párkapcsolatra. 
Ha nem vállaljuk fel a sérülékenységünket, ha nem mutatjuk meg igazi arcunkat, nem tárulkozhat fel a kapcsolatok mélysége és igazi kincsei sem. A bátorság és a kockázatvállalás nem mindig sikerül első próbálkozásra, de ha kitartóak vagyunk és gyakorlunk, megérezzük az élet igazi ízét. Brene Brown az emberi kapcsolatokat, az empátiás és a szeretetre való képességet tanulmányozza. Ebben a megérintő és humoros előadás-részletben magunkra ismerhetünk és egy lépéssel közelebb kerülhetünk a sebezhetőségünkben rejlő erőhöz.
Kattintás tovább a videóhoz! 

Kép forrása: ITT