Oldalak

A spirituális életszemlélet: lelki védőpajzs

Éljünk rendszeresen és közösségben spirituális életet, bármilyen úton indulunk is el, növeljük testi és lelki egészségünket! Sőt, mindazokét is, akiket imánkba foglalunk.
A pszichológia és az orvostudomány sokáig  nem tudott mit kezdeni a vallásos élményekkel, tudománytalannak, vagy betegesnek bélyegezte ezeket. Kivételt képeztek Jung és követői, majd a transzperszonális pszichológusok. A 90-es évektől egyre többen kezdték el tanulmányozni a hit és a mentális egészség kapcsolatát. Az átfogó vizsgálatok nagy százalékban jótékony hatásúnak találták a spirituális beállítottságot a pszichés és testi megbetegedések előfordulásában, a megküzdésben és a felgyógyulásban. Több tízezer embert vizsgáltak éveken keresztül és arra a következtetésre jutottak, hogy az erős és rendszeresen ápolt társas kötelék (pl. hetente lelki közösségbe járás) meghosszabbítja az életet, csökkenti a függőségek (dohányzás, alkohol és drog) valamint a szorongásos és depressziós tünetek kialakulását. A magyar kutatások (Kopp és Skrabski, Hungarostudy) szerint a spirituális szemléletűek kooperatívabbak, kevésbé stresszesek és ellenségesek, hatékonyabban alkalmazkodnak a kihívásokhoz és több társas támogatást élveznek. Különleges kísérletekben azt is sikerült igazolni, hogy a másokért való akár titkos ima jelentősen növeli a gyógyulás esélyét. Pl szívműtéten átesettek gyógyulása hatékonyabb volt, vagy mesterséges megtermékenyítésnél a foganás és a beágyazódás kétszeresére nőtt azoknál, akikért imával vagy más spirituális technikával jártak közben. 
Mindezek szerint a gyógyítók javíthatják a kezelések eredményét, ha pácienseik gyógyulására fókuszálnak és segítséget kérnek ebben a spirituális segítőktől. Másrészt mi magunk építjük egészségünket, ha rendszeresen és ha lehetséges, közösségben élünk spirituális életet, bármely irányzatot választjuk is. 

Kép forrása: pinterest.com