Oldalak

Életközépi válság: túlélni vagy megélni?

Ha elborzaszt, hogy mások szerint középkorúak vagyunk, ha hirtelen válnánk vagy otthagynánk állásunkat, könnyen lehet, hogy beléptünk életünk egyik legizgalmasabb szakaszába, amikor már nem élhetünk mindazon értékek mentén, mint eddig. Hogyan lábaljunk ki az életközépi válságunkból?
Személyiségfejlődésünk a születéstől halálunkig tarthat. Az egymást váltó szakaszoknak meg van a fő feladata, és csak az eredményes megoldás után léphetünk a következőbe.
Kép forrása: rollingstone.com
Az életünk közepe táján - 35-42 éves kor körül - valószínű, hogy lelki válságot élünk át. Függetlenül attól, hogy milyen a munkánk, az egészségünk, a párkapcsolatunk, van-e gyerekünk, mindannyiunknak át kell mennünk a "tű fokán". A halandóság szüleink kapcsán is egyre beláthatóbb közelségbe kerül. Megkérdőjeleződhetnek az addigi értékek, amik eddig természetesek voltak. Melyek lehetnek a jelek, amire felfigyelhetünk:
1. zavarni kezdenek a ráncok és az őszülés, a korosodás jelei,
2. elgondolkodunk azon, hogy kilépünk a munkahelyünkről, munkával és előmenetellel kapcsolatos kételyek merülnek föl,
3. ingerültebbek vagyunk, a stresszforrások mintha megsokszorozódnának,
4. felmerül bennünk a válás gondolata vagy flörtölni vágyunk; párkapcsolati nehézségektől szenvedünk,
5. azt bizonygatjuk, mennyire fiatalok vagyunk, pl. bulizunk, egyik fesztiválról a másikra járunk, 
6.  szokatlanul drága dolgokra költünk vagy az alkoholtól, különböző szerektől várjuk a megkönnyebbülést.

Az életközépi válság megfelelő megoldása: az idő megállításának vágya helyett megújulás, merevség helyett rugalmasság. 
Ehhez belső lelki munka szükséges. Jó, ha van egy barát, vagy terapeuta, akivel átbeszélhetjük nehézségeinket és kialakítjuk válaszainkat arra a kérdésre, mi az élet értelme. Még inkább: mit kíván tőlem az élet. Szintén segíthet az életmódváltás és a kiegyensúlyozott táplálkozás.
A legfontosabb, hogy készüljünk föl erre az átmeneti korszakra, barátkozzunk meg az elmúlás gondolatával és higgyünk abban, hogy az életünk második fele pozitív növekedést hozhat nemcsak a magunk, hanem rajtunk keresztül az utánunk következők számára.
A fordulópont: az ambíciótól az értelemig című film kiváló segítség a megoldáshoz, érdemes megnézni.