Oldalak

Keljfeljancsi: a rugalmas lelki alkalmazkodás titka

A lelki életben fontos, hogy nehezített körülmények között is megőrizzük teherbírásunkat, teljesítőképességünket és képesek legyünk az egyensúlyunkat egy magasabb szinten újra létrehozni, kisebb átmeneti kibillenések ellenére is. Ha az életünk nem mindig sétagalopp, nézzük, mit tehetünk!
A reziliencia egy olyan tulajdonság meglétére utal, ami egyszerre biztosít ellenálló képességet, stabilitást és a fejlődést lehetővé tevő képlékenységet. A kutatások föltárták, hogy a rugalmas alkalmazkodóképességű személyek, akik korábban gyermekkorukban sok nehezítő körülménnyel szembesültek, négy dologban mutattak kiemelkedő készséget. Ezeket a tulajdonságokat érdemes magunkban fejleszteni, ha szeretnénk könnyedebben venni a váratlan akadályokat életünkben:
- megoldásközpontú viszonyulás problémák felmerülésekor; 
- képesség az együttérzésre és arra, hogy környezetünktől meleg érzelmi odafordulást kapjunk; 
- az elszenvedett traumákból vonjunk ki a  pozitív tanulságokat;
- bízzunk saját képességeikben és abban, hogy bármi történt, az a javukat szolgálja, egy értelmes egésznek a része. 
Minél több a sérülés lehetősége, annál több védőfaktor kell a jó alkalmazkodáshoz, elsősorban a bensőséges, megbízható és stabil családi és baráti kapcsolatok terén. 


Ahhoz, hogy azt mondhassuk, jól boldogulunk életünkben, kihívásokkal kell találkoznunk a jelenben vagy korábbi életszakaszainkban. Ha az akadályokat jól vesszük, kialakítunk egy saját megküzdési módot, amit később is elővehetünk, ha szükséges. Ez nem az örök boldogság és problémamentesség állapotát jelenti, hanem azt, hogy merjük átélni a fájdalmat, a szomorúságot és ezzel együtt képesek vagyunk önmagunk és kapcsolataink újjászervezésére, megerősítésére. A reziliencia nem különleges képesség, hanem a olyan állapot, amikor szemléletet tudunk váltani és a hétköznapiban észrevesszük a rendkívülit.

Kép forrása:pinterest.com