Oldalak

Gyógyulás a traumából

Nemcsak természeti katasztrófa vagy háború idején élnek át emberek súlyos traumát. A pszichoterápiák során fény derül arra, milyen sokan szenvednek fizikai vagy lelki bántalmazást szülő-gyerek kapcsolatban, párkapcsolatban vagy akár egy szülés kapcsán is. A tünetek felismerése és a gyors, szakszerű segítségnyújtás segít a teljes felépülésben.
PTSD  kifejezés (angolból átvett mozaikszó: poszt traumás stressz reakció) olyan tünetegyüttesre utal, mely egy egyszeri  - pl. baleset -, vagy hosszú időn keresztül történő trauma átélését követi - pl. családon belüli bántalmazás. Háborúk idején  az emberek harmadát érintheti a PTSD, de békeidőben is magas az előfordulása: az általunk ismert emberekből minden 12.-nél jellemző lehet! Megrendítő, ha azt éljük meg, hogy az életünket veszély fenyegeti, de ha négy héttel az átélt nehézségek után még fennállnak a tünetek, mindenképpen szükséges a segítségnyújtás. Ennek elmaradása állandósíthatja és súlyosbíthatja a tüneteket, ami hosszútávon akár az agy szerkezetének elváltozásához,  testi és lelki megbetegedéshez vezet. Azonnali segítséget nyújthatunk, ha biztonságos környezetet teremtünk, ha ítélkezés mentesen és együttérzéssel közelítünk, ha lehetővé tesszük a mielőbbi visszaemlékezést és a visszailleszkedést a közösségbe. 
Milyen tüneteknél gondolhatunk PTSD-re?

 - ha olyan testi reakciókat látunk, amelyek a veszéllyel kapcsolatos készültségre utalnak,
- ha szorongás, félelem tapasztalható, 
- ha rendszeresen és kontrollálatlanul betörnek a gondolatvilágba, álmokba, a gyermek játékába a megrázó emlékek, s mint egy film, leperegnek a képek,
- ha a mindennapi tudatosság, viselkedés és élettér beszűkül, az emberi kapcsolatok és a remény eltávolodnak.
A PTSD-ben szenvedő embert mások számára furcsa, helyzethez nem illő viselkedés jellemezheti: pl. akkor sem menekül, ha erre lehetősége van, az elkövetőt támogatja a segítő helyett vagy megreked a múltban és folyton arról panaszkodik.
A legfrissebb magyar kutatások alapján (Kéri és munkatársai)  PTSD esetén a pszichoterápia a lelki gyógyulással párhuzamosan a génekben és az agyban bekövetkezett elváltozásokat is visszafordítja! Természetesen alapvetően fontos a lelki egyensúly visszanyerésében, hogy az áldozatot támogatók együttérzőek, empatikusak,  szakmailag felkészültek legyenek, segítsenek az elszigeteltség felszámolásában és a belső erőforrások mozgósításában.

Ajánlott olvasmány: Judith Hermann: Trauma és gyógyulás. Háttér kiadó, 2011

Kép forrása ITT: