Oldalak

A gyerekem a gyógyítóm?

Egy kisgyerek hatalmas befolyással van a szülő lelkére, személyiségére, sőt, az egyik legpozitívabb terápiás hatású élmény a vele való kapcsolat. Általa újraéljük saját múltunkat és lehetőségünk van a régi lelki sebeket meggyógyítani, a hiányokat bepótolni. Ha elég rugalmasak vagyunk, így folyamatosan megújulunk és fejlődünk.
Minden egyes megszületett gyermekünkkel tudatosan és tudattalanul újraéljük saját élettörténetünket a kezdetektől. Ahogyan előjönnek a régi, feledésbe merült emlékek, álmainkban, mozdulatainkban, szóhasználatunkban is felmerülhetnek a gyermekkorban tapasztalt, szüleinktől látott-hallott reakciók és az akkori saját érzéseink. Felnőttként, megerősödve megfontolhatjuk, hogy szeretnénk-e új utakon járni, mást kipróbálni. Ezáltal lehetőségünk van gyógyítani lelki sebeinket és a hiányokat, amiket akaratlanul elszenvedtünk, még akkor is, ha a szüleink a legjobbat szerették volna adni. Ha szembenézünk azzal, hogyan éltek és neveltek minket ők, jobbá tehetjük saját nevelési stílusunkat.
Érdemes figyelni arra is, hogy a gyermekünk őszinte tükör. Ahogy egy gyerek viselkedik, esetleg tünete van, megmutatja, hogy lelkünk mélyén milyenek vagyunk mi magunk, sőt a hiányainkra is felhívja a figyelmet. Azt is jelzi - sokszor áldozatot hozva-, milyen javítani valók léteznek a családi vagy párkapcsolati életünkben. Pl. megbetegszik vagy veszélybe sodorja magát, hogy a közösen rá irányuló figyelem segítségével összehozza a szülőket vagy feszegeti a határokat, hogy a szülő megtanuljon nemet mondani. Nemcsak neki, hanem saját magunknak is a legjobbat tesszük, ha komolyan vesszük ezeket a jelzéseket és változtatunk, akár szakember segítségével is.
Bármilyen is egy gyerek, a fogantatásától kezdve megújulási és tanulási lehetőség mindkét szülő számára. 
A feléje irányuló figyelmünk sokoldalúvá és rugalmassá tesz minket, fejleszti a kreativitásunkat, a szeretetre és a beleérzésre való képességünket. legjobb terápia a párkapcsolaton túl.


Ajánlott irodalom: 
Süle Ferenc : Egy új világ építése. A megújulás forrásai a családban, Budapest, Kairosz, 2013


Fotó: etsy.com