Oldalak

Válás után mit NE tegyünk a gyerekünkért?

Amikor egy szülőpár a válás mellett dönt, egyik legfontosabb feladatuknak a gyerekek védelmét tekintik. Könnyen olyan helyzet alakulhat ki, ami éppen hogy ártalmas lehet egy gyerek számára. A cikkből kiderül, milyen buktatókat érdemes elkerülni annak érdekében, hogy gyerekünket könnyebben átsegítsük a válás okozta fájdalmon. 
 Egy kapcsolat vége -  ha békés is az elválás - alaposan megtépázza egy család lelki egyensúlyát. Míg a szülők igyekeznek talpon maradni, sokszor a gyereknél testi-lelki tünetek jelenhetnek meg. Ezek jelzik, valamit változtatnunk kell, hogy segítsünk neki. De meg is előzhetők, ha a következő szempontokat betartjuk! 
Válás után semmiképp NE tegyük a gyerekünkért:
  • Ne halmozzuk el őt ajándékokkal, inkább a közös élményeken legyen a hangsúly.
  • Ne szidjuk volt párunkat a gyermek jelenlétében, fontos, hogy őrizze magában a másik szülő és az ellenkező nem pozitív tulajdonságait is.
  • Ne rivalizáljunk a gyermek szeretetéért.
  • Ne hagyjuk, hogy úgy érezze, miatta váltunk el, a gyerekek hajlamosak önmagukat okolni a szüleik válásáért.
  • Ne hagyjuk magára érzéseivel, beszélgessünk vele. Sokszor egy gyerek attól tart, hogyha elmúlhat két felnőtt szeretete egymás iránt, ez közte és szülei között is megtörténhet.
  • Ne hagyjuk, hogy ő akarja betölteni a másik felnőtt szerepét az életünkben, aki gondoskodik rólunk vagy megvéd, hadd maradjon gyermek.
  • Ne hagyjuk el magunkat, gondoskodjunk önmagunkról és a boldogulásunkról, különben úgy érezheti, az ő dolga ennek megteremtése.
Keressük a támogatást a magunk és a gyerek számára, barátokat, családtagokat vagy egy pártatlan segítő szakembert, pszichológust. Ha mindez sikerül, könnyebben begyógyulnak a válás okozta lelki sebek és nyitva áll a lehetőség egy jól működő, új egyensúlyban lévő család előtt.

Kép forrása: amazon.com