Oldalak

Egyedül, párban vagy csoportban a pszichológusnál?A közös munka történhet négyszemközt egyénileg, valamint párok és csoportok számára is, mindegyiknek más az előnye.
Egyéni konzultáció: mindkét nem képviselői számára adódnak olyan élethelyzetek, melyben segítség lehet egy kívülálló szakemberrel együtt más perspektívából rálátni egy kérdésre vagy problémára. Előfordulhat, hogy úgy érezzük, annyira intim, bensőséges a kérdés, ami foglalkoztat minket, hogy egy ismeretlen, pártatlan szakértővel szeretnénk megosztani és vele együtt megoldást találni. Sokszor látszik, hogy az életút tapasztalatai, vagy a származási családban szerzett élmények vezetnek egy adott helyzethez, ekkor is érdemes egyénileg végigjárni az önismereti utat egy teljesebb, egészségesebb egyensúly kialakításához. Az egyéni munkának lehetnek olyan részei is, amikor a pszichológus segítsége nélkül, de később vele megosztva, átbeszélve dolgozunk egy-egy témán, pl. önéletrajz írás, álmok feljegyzése, emlékek összeírása egy adott szempont alapján - mindez fel tudja gyorsítani a fejlődést, gyógyulást.
Időnként eredményesebb, ha a pár mindkét tagja együtt vesz részt az ülésen. A pszichológus részrehajlás nélkül figyel arra, hogy mindketten megnyilvánulhassanak a kibontakozó közös munkában. Az alkalmak közötti idő is a vállalás része, mert az otthoni feladatokban megszilárdulhatnak a kívánatos változások, így valóban gyökeret eresztenek a pár életében és virágzóbbá, élőbbé, egészségesebbé válhat a kapcsolat.
A csoportos alkalmakon egy-egy résztvevő kevesebb időt kaphat élményei megosztására, mintha egyéni munkában venne részt. Ugyanakkor megtapasztalható a társak támogatása, a „nem vagyok egyedül” érzése a közösségben. A többiek példájából sok tudás meríthető, amit így nem feltétlen kell a saját bőrünkön megtapasztalni. A csoporttitok megtartása mindenkire vonatkozik, ez a biztonságot és a bizalmas légkört teremti meg.


Kép forrása: tumblr.com