Oldalak

Gyerekek és kamaszok a pszichológusnálA nehéz helyzetbe került gyerekek pszichés támogatása a szülő és a tágabb környezet figyelembevételét is igényli. Időről időre a szülőkkel is találkozunk, mert a hatékony változáshoz nélkülözhetetlen összetevő az ő meglátásuk, belátásuk és fejlődésük. A szülőkkel folytatott konzultációk során a saját megoldás kidolgozását támogatjuk, a család működésének hatékonyabbá tételéhez. 

Mivel a gyermekek egy "lelki köldökzsinór" révén folyamatos és érzékeny kapcsolatban vannak a szülők lelkivilágával, nyitottság szükséges a szülők részéről a változásra, fejődésre, akár a korábbi gyermekkori minták vagy párkapcsolati gubancok oldására. A gyerekeknél a beszélgetésen túl nagy szerepet kap az alkotás és a játék, a képzelet birodalma. Ők ezen a nyelven könnyeben kifejezik önmagukat és a kívánt változás is így bontakozhat ki leginkább.

A kamasz lét sok testi és lelki változással, viharral jár, mely a család minden tagját felkavarhatja. A szülőkről való leválás igénye természetes, de a kortársak nem mindig tudnak kellő útbaigazítást adni. Pályaválasztás, függőségek, iskolai konfliktusok, szexualitás, önismeret, teljesítmény, szorongás stb. mind olyan feszítő kérdések lehetnek, melyekben akár néhány konzultáció is segíthet. Kamaszok esetében előfordulhat, hogy önként érkeznek a pszichológushoz és a szülő jelenléte nélkül kérik a segítséget. Ekkor a szülők és gyermekük közötti közvetítés is fontos cél lehet.


Pszichológiai tanácsadás segíthet a babát tervezőknek és várandósoknak is. Témák, melyeket érinthetünk a közös munkánkban: az áldott állapot megteremtésének lehetősége, a korábbi veszteségek feldolgozása, a várandósság alatt a magzattal való kapcsolat felvétele és harmonikussá tétele, és a szülésre való gyöngéd lelki felkészülés.

Kép forrása: pbase.com